vineri, 23 aprilie 2010

TRADITII POPULARE - MARTIE -

Tradiţii: "Zice că a chemat odată Mart pe Prier la banchet. Se duce Prier şi se sfătuieşte cu Mai, ce să facă; să se ducă ori să nu se ducă. „Du‑te, zice Mai, da el e şugubăţ, râde de oameni; tu când te‑i duce, să iei cu tine sania şi căruţa, ş‑o luntre, că altfel n‑ai ieşi bine“. Se duce Prier. Îl vede Mart şi‑l întreabă: „Da ce aduci atâtea halaturi, frate?“ „Apoi dă, la gospodăria omului sunt bune de toate“. Stă el o zi, stă două, stă trei. Încearcă Mart când cu omăt şi viscol – lui Prier nici nu‑i pasă, că el are sanie. Dă o ploaie şi se face glod. Prier are căruţă. Rupe podurile, curg puhoaiele. Prier merge cu luntrea. Vede Mart că nu‑i poate face nimică. Îl cheamă şi‑l întreabă să‑i spuie cine l‑a învăţat ca să vie aşa. Prier n‑are ce lucra şi‑i spune că Mai. „Ei, las dar că‑i voi ţinea eu şi lui vreo două brumi, ca să veştejesc florile cele falnice, de care‑l fălesc pe dânsul toţi!“ Şi de atuncea în mai totdeauna sunt brumi, că Mart i le dă, de ciudă."
.....................................................................................
Calendarul tradiţiilor populare - 4 martie
Tradiţii: "Mart a luat de la toate lunile câte câteva zile, ca să arate că el e mai tare, şi de aceea el are mai multe zile decât lunile celelalte. ♦ Urzica e buruiana lui mart, e ca mart de iute şi tare, cine o mănâncă se întăreşte. E cea dintâi buruiană. ♦ Să nu zici şerpe în luna lui mart, căci toată vara îţi iese în cale. ♦ Apa de ploaie din luna lui martie se adună. Se zice că e bună de multe lucruri. Se folosesc de ea fetele, spălându‑se pe obraz; zice că întinde pielea. ♦ În luna lui mart cine are gutunar e sănătos peste an."
.................................................................................
= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE - 5- Martie =
Tradiţii: "Afară de vinerile din săptămână, sunt peste an douăsprezece vineri mari, în care se cuvine ca omul să nu mănânce nimic până a doua zi. Alţii mănâncă înspre seară o bucăţică de pâine şi apă, iar toată ziua şi‑o petrec în post şi rugăciune. De regulă se posteşte pentru scopuri anumite; fetele postesc ca să se mărite, vineri înainte de Sf. Andrei: pentru fapt; înainte de Crăciun: pentru sănătate şi întărirea neamului, pentru viaţă; înainte de Stretenie, 40 de sfinţi, Blagoveştenie, Duminica Mare, Sânziene, Sf. Petru, Schimbarea la faţă, Sf. Maria, Tăierea capului Sf. Ioan, Ziua Crucii: pentru întărirea cinstei. În aceste vineri femeile nu lucrează deloc, fiind rău de lovituri şi de izbituri."
................................................................................


= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = - 6 martie
Tradiţii: "Una dintre cele mai frumoase urări ce îşi fac ţăranii români este a îşi ura unii altora „bună dimineaţa“. Această urare însemnează spor, reuşită în toate, sănătate şi fericire în cursul zilei ivite. În popor se crede că, dacă dimineaţa începi cu bine, apoi peste toată ziua are să‑ţi meargă bine, căci „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă“. Iar „a fi cu bună dimineaţa în sus“ însemnează a fi aşezat de‑a‑ndoaselea, cu totul dimpotrivă de cum ar trebui să fie. „Bună dimineaţa“ se dă până la „prânzul ţărănesc“. Se dă „bună dimineaţa“ toată ziua, ba chiar şi noaptea, la nuntă, ceea ce însemnează o neîntreruptă urare de belşug, de sănătate şi de fericire tinerilor soţi .''
......................................................................................= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 8 martie - )
Tradiţii: "În preseara de 40 de mucenici tot omul, mai ales care are copii, adună paie, tulei (jipi), gunoaie rămase de la vite, într‑o grămadă şi le dă foc. Când începe să ardă focul, copiii adunaţi împrejur sar peste foc, descântând. Credinţa e că pe care‑l afumă mai bine cu acest prilej, pe acela nu‑l vor mânca puricii în decursul verii."
..............................................................................
= CALENDAUL TRADITIILOR POPULARE = (- 9 martie -)
Tradiţii: "La patruzeci de mucenici se fac mai multe feluri de copturi, care se împart întru amintirea celor patruzeci de mucenici. Se fac colaci în formă de om cu cap, care se ung cu miere şi se presară cu nuci pisate. Aceşti colaci se numesc brânduşi, brânduşei, bradoşi, sfinţi şi sfinţişori. Afară de aceşti bradoşi, mai fac un bradoş mai mare în formă de om, cu gură, urechi, nas, dar orb, şi‑l numesc uitata. Acesta se face întru pomenirea morţilor care în timpul anului ar fi fost uitaţi, nepomeniţi. ♦ Femeile duc măcinici la biserică; la întoarcerea acasă, dau de pomană – pentru sufletul morţilor – la vecini şi rude, măcinici, covrigi, pâine şi alte lucruri de mâncare."
= MUCENICI MOLDOVENESTI =
.........................................................................


= PRAZNUIREA CELOR 40 DE MUCENICI =

Creştinii ortodocşi şi greco - catolici îi cinstesc astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici, martiri creştini din secolul al IV-lea. Cei 40 au fost ostaşi în armata romană, în legiunea care-şi avea tabăra în cetatea armeană Sevasta.



Ei au refuzat să se supună obiceiului păgân de a jertfi zeilor pentru a fi ocrotiţi în luptă. Şi-au justificat atitudinea prin credinţa lor creştină. Au fost ameninţaţi şi judecaţi pentru nesupunere faţă de împărat.

Au fost afundaţi într-un lac cu apă foarte rece, în nădejdea că frigul iar putea face să se răzgândească. Cei 40 au rezistat îngheţului ţinându-se în braţe câte doi. De aici vine tradiţia măcinicilor, covrigeii fierţi lipiţi câte doi, care simbolizează pe cei 40 de Mucenici în lacul îngheţat. Deşi au rezistat frigului, ei au primit totuşi moarte martirică prin arderea pe rug, la data de 9 martie anul 320.
....................................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 10 martie - )
Tradiţii: " Miercurea nu se începe pânza, că miercuri s-a făcut pământul. ♦ După duminică şi vineri, miercuri e cea mai mare zi. ♦ Miercuri e ziua Maicii Domnului, întru cinstea ei se posteşte."
.....................................................................................


= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 11 martie - )
Tradiţii: “Când se face ziuă, e într-un fel că se ridică lumina; e aşa ca la început. Când e amiază, e vremea în inima ei aşa, parcă e coaptă. Pe seară e altfel, ştii, că amurgeşte, şi atunci se liniştesc toate; păsările în pădure şi lighioanele, şi omu. ♦ Vânturile cari încep ziua sunt mai mari şi ţin mai mult decât acele care încep noaptea. ♦ Sunt semne că va ploua când cântă cocoşii ziua. ♦ Dacă huiesc albinele ziua şi noaptea la prisacă însemnează că timpul cel frumos se va schimba în posomorât, ploios şi furtunos.”
...............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = (- 12 martie - )
Tradiţii: "Dincotro vin primăvara întâia dată ploile, dintr acolo vor veni peste toată vara. ♦ Tunetul de primăvară, pe când este încă omăt, se ţine semn că vara va fi grindină multă. ♦ Primăvara, unde tună întâi, acolo va şi ploua întâi. ♦ Dacă vin odată mai mulţi cocostârci, primăvara va fi furtunoasă şi ploioasă. ♦ Dacă primăvara rândunelele şi cocostârcii se întorc de timpuriu, e semn de primăvară timpurie şi statornică. ♦ Pomii înfloriţi de timpuriu înseamnă secetă peste an. ♦ Primăvara ploioasă spune vară secetoasă."
..............................................................................
= CALENDARUL TRADIRIILOR POPULARE = (- 13 martie-)
Tradiţii: “Martie vânturos – mai frumos. ♦ Dacă martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă. ♦ Cu cât mai uscat va fi martie, cu atât mai umed va fi aprilie. ♦ Tunete în martie arată an mănos. ♦ Dacă cântă cucul în luna lui mart, pe la început, are să fie anul mănos. ♦ Dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, atunci nici toamna nu vei putea semăna grâul de ploi multe.”

..............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = (- 14 martie - )
Tradiţii: “În an sunt atâtea sărbători mărunţele şi atâtea sărbători îşi fac femeile, mai ales acele care nu voiesc să lucre, că, dacă te vei potrivi şi nu-i lucra, nu-i avea nici cămeşă pe trup. O femeie leneşă odată tot ţinea toate sărbătorile, ba şi în zile de lucru nu voia să lucreze, aşa că, murind, nu a avut cămaşă, cu ce s-o îmbrace, şedea goală pe laiţă. Dar de mult îmblau zilele pe lume. Au venit toate sărbătorile de peste an la femeia aceea şi au început a se mira cum de nu are cămeşă. Femeile au început a le spune că n-a lucrat nimică şi a ţinut prea multe sărbători. „Eu aş fi iertat-o, zice o sărbătoare, dacă lucra de ziua mea“. „Şi eu aş fi iertat-o, zice alta, numai să nu fi stat moartă goală“. „Şi eu aş fi iertat-o“. Şi tot aşa au zis toate sărbătorile, c-ar fi iertat-o. Să fi tors numai câte un fir în toată sărbătoarea şi şi ar fi făcut cămeşă! Da Sf. Duminică zice: „Ba eu n-aş fi iertat-o, dacă ar fi tors în sărbătoarea mea!“ Toate sfintele te iartă dacă lucrezi, numai duminica nu!”
.................................................................................


Răspunsul lui IUGA NICOLAE în Martie 14, 2010 pe 2:17pm
Ştergere Ce bogatie de traditii, de viata spirituala, de invataturi, ce cod al bunelor si crestinestilor maniere de a munci, de a trai. Toate inscrise in mod fabulos in cea mai sigura "biblioteca " si anume memoria colectiva, si transmisa din generatie in generatie, oral, avand astfel posibilitatea cizelarii si adaptarii permanente la realitatile etapelor succesive de trai, nedevind astfel niciodata anacronica, fiind permanent actuala, folositoare si credibila.
Plecaciune reverentioasa celor care continua lantul viu al memorarii si transmiterii spre viitorime a acestor categorii filozofice, morale, etice si estetice, care individualizeaza poporul roman ca voce distincta in concertul mondial.
................

Răspunsul lui Ofelia-Florica Harangus în Martie 14, 2010 pe 3:43pm
Ştergere Multumesc mult pantru acest comment ...aveti dreptate ,d-le Iuga , ........sa ne plecam in fata acelora care continua acest lant viu al transmiterii spre viitorime a acestor valori de o incarcatura si morale si etice si estetice....
..................................................................................

= CALENDAUL TRADITIILR POPLARE = (- 15 martie - )
Tradiţii: “Să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară soarele peste tine dormind. ♦ Răsăritu-i ceas bun. Se deschide atunci ceru şi lumea se desfată de frumuseţe. Ce-i ca răsăritu?! Ai văzut că şi la flori sau la grâne se spune că au răsărit, adică au şi ele o naştere, un început; toate sunt cu bucurie când începe. Timpu ăsta când s-arată roşaţa pe cer e aşa, ca un dar, ceva care se tot înalţă.”
.............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 16 martie - )
Tradiţii: “Înspre seara de Sf. Alexe se leagă foarfecile cu aţă, pentru ca gura jivinilor să fie peste tot anul legată şi să nu se poată atinge de vite.”
.....................................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 17 martie - )
Tradiţii: "Dumnezeu, vrând să facă un bine oamenilor, a strâns toate insectele dăunătoare şi le‑a pus într‑o cutie, pe care i‑a dat‑o lui Alexie să o arunce în mare. Acesta, curios, a deschis‑o şi toate insectele s‑au împrăştiat în lume. Şi de atunci nu numai pământul, ci chiar şi apa mării e plină de tot felul de jigănii, gângănii şi gujulii. Iar pe Alexă, pentru că n‑a ascultat, Dumnezeu l‑a prefăcut în cocostârc, ca să le strângă înapoi."
....................................................................................

= CALENDARUL TRADTIILOR POPULARE = ( - 19 martie - )
Tradiţii: "Se zice că soarele, în mersul lui, e tras până la prânz de doi bivoli; până la amiază, de un bou; până de amiază îndeseară de o căprioară, iar până la asfinţit de un iepure şchiop, apoi trece pe lumea cealaltă."
..............................................................................

CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 20 martie - )
Tradiţii: "În această zi, urşii se puiesc. ♦ Fiecare trebuie să primească un ţigan cu ursul şi‑l joacă, crezând că aşa e bine pentru sănătatea animalelor şi în special a boilor şi a vacilor, ca să nu mai zacă de boale. Mai este obiceiul tot atunci că oamenii pe care‑i doare mijlocul se culcă cu faţa la pământ, lungiţi, şi‑i calcă ursul pe corp, crezând că se vor face sănătoşi. Această călcare se plăteşte celui cu ursul prin mălai şi gologani."
.....................................................................................
= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 21 martie - )
Tradiţii: "Timpul de la soare‑răsare şi până la amiazi se numeşte dimineaţa, iar de la amiază‑zi şi până ce sfinţeşte soarele sau până la soare‑apune se numeşte după amiazi, la romani post meridiem. De aici vine, când se întâlnesc doi români şi se salută, că zic înainte de amiazi bună dimineaţa, după amiaza bună ziua, pe la soare‑apune – bună vremea, iar după ce sfinţeşte soarele – bună seara."
...................................................................
CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = (- 22 martie -)
Tradiţii: "Luni e ziua în care începe orice lucru de ispravă. ♦ Cum îţi merge lunea, îţi merge toată săptămâna, şi mai ales lunea cea dintâi, la începutul lunii. ♦ Tot lucrul ce se începe lunea merge bine, cu spor, uşor şi ţine mult, e trainic. ♦ Nu e bine să se dea bani din casă în această zi şi cu deosebire dimineaţa, căci toată săptămâna va trebui să tot dea; ci să caute numai a lua, căci atunci va primi de pretutindeni."
............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 23 martie - )
Tradiţii: "În martie, la lună nouă, gospodina ia mătura şi, măturând, zice: „Mart în casă, puricii afară!“ (var.: un membru al familiei se duce la fereastră afară şi zice: „Marta în casă!“ Altul din casă răspunde: „Puricii afară!“ sau „Bolile afară!“ Se face de trei ori şi se crede că se scapă de purici sau de boli."
..............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 24 martie -)
Tradiţii: "În ajunul Bunei‑Vestiri, gospodarul se duce la un pom ce i se pare că n‑o să rodească şi‑l atinge de trei ori cu tăişul unei securi, zicând: „Dacă nu rodeşti, te tai!“ Pomul, înfricoşat de această ameninţare, va da cu siguranţă roade în acel an."
.............................................................................
CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = (- 25 martie - )
Tradiţii: "De Blagoveştenie învie toată musca şi iarba începe a creşte, pentru că pământul atunci e blagoslovit. ♦ În ziua de Buna‑Vestire se dezleagă limba tuturor păsărilor pentru a cânta, mai ales cea a cucului, care toată iarna a fost uliu, iar la Buna‑Vestire se preface iarăşi în cuc. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau până la Sân‑Petru, când se îneacă cu orz şi, nemaiputând cânta, se preface iarăşi în uliu. Ca nu cumva cucul să‑i surprindă nepregătiţi, fiecare are grijă să aibă asupra sa bani, să nu fie flămânzi sau supăraţi, pentru ca în decursul anului să fie tot aşa cum i‑a găsit."
............................................................................

Răspunsul lui IUGA NICOLAE în Martie 25, 2010 pe 10:11am
Ştergere Mari, multe si respectuoase multumiri pentru ca faceti atat de consistent si suculent acest site. Fara comentariile dvs pline de filozofie ortodoxa cu radacini plecate din izvoare rurale curate, aceasta retea ar fi anosta si fada asa cum, cred ca am mai zis. De aceea cred ca singurul indemn pe care il pot da e sa continuati. Inca o data MULTAM FAIN !



Legătură Răspunsul lui ofelia în Martie 25, 2010 pe 10:26am
Ştergere Va multumesc mult d-le Iuga ,pt aprecieri si pt indemn .Sa va dea bunu Dumnezeu multa sanatate , ca-i mai buna decat toate!
.........................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 26 martie - )
Tradiţii: "Sub Blagoveşnicul se înţelege Arhanghelul Gavril, care a fost trimis de Dumnezeu ca să ducă Preacuratei Fecioare Maria vestea cea bună şi îmbucurătoare că va naşte pe Domnul Nostru Iisus Hristos. ♦ Se pomeneşte sfântul arhanghel Gavriil. Nu se lucrează, fiindcă e rău de moarte, căci se crede că acest sfânt înger ia sufletele oame­nilor. ♦ Vinerile Scumpe sunt vinerea înaintea Floriilor, Vinerea Ouălor şi Vinerea înaintea Crăciunului. Se ţin cu credinţa că vor fi feriţi de arsuri."
.............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 27 martie - )
Tradiţii: "Lazăr s-a dus să taie lemne la pădure. A rugat-o pe nevasta lui să-i facă plăcinte şi, de le-o termina înainte de venirea lui, să-i trimită cu băiatul lor, care-l va găsi după zgomotul toporului. Lazăr a căzut din copac şi a murit. Trupul lui Lazăr nu a fost găsit imediat, ci mult mai târziu, la rădăcina copacului. De atunci se fac plăcinte în Sâmbăta lui Lazăr. ♦ Din cauză că a căzut din copac, în sâmbăta aceea e rău să lucrezi, mai ales pentru bărbaţi, fiind rău de căzătură. ♦ De la Sâmbăta lui Lazăr începe să cânte cucul."
................................................................................
= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE =( - 28 martie - )
Tradiţii: "În Duminica Floriilor se începe şi scrânciobul sau dulapul, la locuri cu verdeaţă, şi ţine în fiecare duminică cu cele trei zile ale Sf. Paşti până la Înălţare şi se face horă mare, mese întinse cu ciocnire de ouă roşii. ♦ Se mănâncă peşte. ♦ Salcia se pune la fereşti în ziua de Blagoviştenie şi în ziua de Florii. Salcia care ai pus‑o să n‑o arunci, ci s‑o pui la icoană, că‑i bună pentru spor la albine. ♦ Din salcia de la Florii se fac cercuri şi se pun pe pomi, ca să dea roade mai multe."
...............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = (- 29 martie -)
Tradiţii: "Dacă aude cineva primăvara pentru prima dată cucul cântând şi are mulţi bani în pungă, apoi se crede că va avea tot anul. ♦ Când îţi cântă cucul în dreapta îţi merge bine. ♦ Când ţi‑a cânta cucul în faţă, are să‑ţi meargă bine tot anul. ♦ Dacă vede cineva primăvara pentru întâia dată cucul pe un pom verde, apoi se crede că acela prin întreg anul va fi sănătos. Dacă‑l vede pe o creangă uscată, se zice că acela întreg anul va tot boli. Dacă‑l vede pe pământ, se ţine că un semn că acolo, în acel an, va avea multe griji şi nevoi."
.............................................................................

= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE =( - 30 martie - )
Tradiţii: "Cine nu ţine Marţea Seacă îl apucă dureri de cap. ♦ Se ţine pentru a nu le seca grânele; să nu sece laptele vacilor. ♦ În Marţea Seacă cei care au râie şi merg la râu de se scaldă scapă de ea."

............................................................................
= CALENDARUL TRADITIILOR POPULARE = ( - 31 martie - )
Tradiţii: "Miercurea Milostivelor e miercurea înainte de Paşti. O femeie de la noi a dus pânza şi a spălat-o. Şi a întins-o pe prund să se uşte. Dar nu a trebuit să o spele şi s-o-tindă în ziua aceie, că nu-i slobod. Şi a zis că a venit un vânt mare, mare de tot şi a luat-o de acolo şi a întins-o pe lângă o răchită şi n-a mai ales nimic, nimic din ea."

...............................................................................

Niciun comentariu: