vineri, 23 aprilie 2010

= ETNOGRAFIE SI FOLCLOR PRAHOVEAN =

Etnografie si folclor in judetul Prahova

Vestit pentru frumusetile naturale ale meleagurilor prahovene, actualul judet, — pe teritoriul caruia s-au descoperit insemnate dovezi de continuitate a vietii si activitatii umane inca din epoca comunei primitive, castre romane la Drajna si Tirgsor, urme din epoca migratiilor, la care se adauga dovezile documentar-istorice din evul mediu — este la fel de vestit si pentru frumusetile artei populare, originalitatea si ingeniozitatea marturiilor de civilizatie si cultura populara.

In asezarile de pe Valea Prahovei, Valea Teleajenului sau Valea Dambovitei, care se contureaza ca zone etnografice distincte, intalnesti o mare diversitate de aspecte de civilizatie si cultura populara traditionala, specifice diferitelor zone etnografice. Pe muntii Prahovei, vara gasesti un impresionant numar de tarle si stane, la care traditia se imbina cu noul. In zonele montane pot fi vazute inca asezari de tip risipit, gospodarii, tesaturi si cusaturi, ceramica populara, precum si portul popular specific fiecarei zone.
PLOIESTI
Actuala capitala a judetului, in trecut important centru comercial si mestesugaresc asezat la intretaieri de drumuri, astazi puternic centru industrial, ofera valoroase marturii etnografice si de arta populara expuse in Sectia de etnografie a Muzeului judetean de istorie. Expozitia de baza cuprinde o bogata colectie de covoare din toate zonele etnografice mai importante ale Munteniei si Olteniei. In acelasi timp, in patrimoniul muzeului se afla piese reprezentative din domeniul uneltelor de munca — in special al celor agrare si pastorale, produsele de ceramica, precum si piese de costum popular si tesaturi de interior.

In Ploiesti vizitati Casa Hagi Prodan, construita in stil românesc in secolul al XVIII-lea, unde, alaturi de alte piese specifice interiorului orasenesc de epoca, se gasesc obiecte de uz casnic si covoare românesti, deosebit de valoroase sub raport etnografic.
APOSTOLACHE
In cadrul manastirii din localitate este amenajat un interior taranesc din zona Cricovului, la care se adauga o serie de piese etnografice — unelte de munca si ustensile casnice, costume populare, scoarte românesti.

BREAZA
Recomandam celui aflat in trecere pe Valea Prahovei sa se abata din sosea pentru a poposi si la Breaza unde arhitectura caselor ii dezvaluie aspecte de rara frumusete a arhitecturii populare in lemn, iar unele gospodarii situate pe pantele din apropierea vetrei satului ilustreaza tendinta de rasfirare a asezarilor traditionale. In Breaza si satele din jur exista numeroase creatoare populare specializate in cusaturi traditionale.
Recomandam sa se viziteze Muzeul de arta populara, unde se afla expus un adevarat tezaur de arta populara in domeniile cusaturilor, tesaturilor, portului popular si prelucrarii artistice a lemnului.


STARCHIOJD
La Starchiojd exista numeroase aspecte reprezentative de veche cultura româneasca, aici intilnindu-se inca traditionala si frumoasa arhitectura a caselor cu cerdac si etaj, unde se gasesc incaperile de locuit si tinda.
In Starchiojd se afla o casa-muzeu amenajata cu concursul Muzeului judetean, in stilul specific al interiorului starchiojdean. Casa-muzeu cuprinde o bogatie impresionanta de piese textile, de mobilier si unelte de uz casnic folosite in trecut. Adaugind la acestea pitorescul portului popular care se imbraca inca in zile de sarbatoare, comuna ofera un prilej de profunda satisfactie pentru cel care a trecut pe aici.
URLATI
In localitate se poate vizita Muzeul etnografic. Acesta cuprinde, pe linga piese de arta culta si obiecte de arta populara, indeosebi ceramica, tesaturi, covoare românesti si piese de costum popular traditional.

VALENII DE MUNTE
In renumita comuna, unde marele savant român Nicolae Iorga isi tinea celebrele sale cursuri la Universitatea de vara, turistul gaseste un interesant asezamint etnografic — Muzeul etnografic al Vaii Teleajenului, intregul patrimoniu al muzeului cuprinde obiecte etnografice specifice culturii traditionale a populatiei din zona Teleajenului, din care notam inventarul de obiecte si unelte ale unei stane, lazi de zestre bogat ornamentate, variate tesaturi de interior si vechi scoarte românesti, piese de costum popular caracteristic acestei zone.
(Articol preluat din FUN ROM TOUR .RO

.........................................................................

Răspunsul lui IUGA NICOLAE în Februarie 23, 2010 pe 10:18am
Ştergere Veniti, va rog, alaturi de mine sa salvam din ghearele baietilor destepti MUZEUL AURULUI BRAD. Este unicat in Europa si al doilea in lume. Deja au pus prima gheara pe el, cu sprijinul unor dezonorante complicitati. Intrati pe google si tastati numele muzeului si vedeti scrisori on line de solidaritate in lupta pentru a scapa muzeul din mainile vorace ale caracatitei care a inhatat tot ce era in tara asta. si acum - iata- a venit randul muzeelor. Multumesc frumos !
................................................................................

Niciun comentariu: