Folclorul autentic, incotro ? ARTICOL PRELUAT DIN = PRAHOVA= (Cotidian de opinii si informatii )
(Sambata, 28 martie 2009)
Manelele si muzica etno sunt inca la moda, foarte multe petreceri fiind animate de solisti care abordeaza aceste genuri. In ce masura ele ameninta muzica populara autentica si daca aceasta este suficient promovata, in prezent, am intrebat recent, cativa dintre membrii Orchestrei Populare “Flacara Prahovei", din cadrul Filarmonicii “ Paul Constantinescu".
Se cer manele si la receptii!
Maneaua nu a aparut dupa 1989 – cum s-ar putea crede - ci exista de cateva secole, dar fenomenul nu luase, in trecut, o mare amploare. Melodia “Bordeias, bordei, bordei “, cantata de Anton Pann si apoi de Alexandru Nica, din Teleorman, este printre cele mai cunoscute. Taraful Fratilor Gore canta odinioara "Maneaua constantenilor" si chiar Maria Tanase avea unele melodii considerate manele.
Directorul Filarmonicii “Paul Constantinescu" din Ploiesti, Corneliu Irimia, ne-a precizat ca institutia pe care o conduce promoveaza folclorul romanesc, desi are “contracadidati" pe cei care canta manele – "un ritm muzical de provenienta orientala, un ritm schiop, inegal si cu mesaje ce au impact nefavorabil : dusmania, instrainarea, banii, invidia etc". Ion Pana, violonist si dirijor al orchestrei, este angajat al Filarmonicii ploiestene din 1961 si a cantat cu Maria Tanase, Ioana Radu, Maria Lataretu, Alexandru Grozuta, Mia Braia etc. In opinia sa, folclorul este foarte mult amenintat de manele, de turcisme, de influente sarbesti. “Tinerii nu mai asculta folclor, au in masina CD-uri cu manele, iar mai tarziu vor spune ca nu stiu ce este aceea hora, sarba, braul, geamparaua. Sunt foarte dezamagit de ceea ce se intampla. Eu am colindat toata Europa si alte continente. Acolo se promoveaza muzica traditionala, in restaurante asta se asculta. La noi, se pun manele, iar omul intreaba : sunt in Romania sau in Turcia ?", ne spunea cunoscutul dirijor. Artistii si-au amintit cu nostalgie de ceea ce se intampla acum 20 sau 30 de ani, cand genurile ce sunt acum la moda nu luasera amploare. "Publicul – in special cel format din tineri - a fost hipnotizat de ritmul manelei, uitand hora, sarba, doina. Chiar la nivel inalt, la Ministerul Culturii, s-a pus problema : pana unde se va ajunge cu acest gen ? Textele sunt incoerente, unele chiar vulgare. Rugam pe Maria Sa, publicul, sa se indrepte mai mult catre folclor, altfel acesta se duce in prapastie. S-a ajuns ca la receptii unde vin oameni politici si oameni de cultura sa se ceara cate o manea! “, ne-a marturisit Vasile Bucur, solist vocal. Traian Francu, solist vocal, ne-a precizat ca a participat la foarte multe festivaluri si exista un numar mare de tineri atrasi de folclor, ceea ce inseamna ca aceasta muzica va avea viitor. “ Manelele reprezinta un kitsch, in opinia mea. Ele exista de mult timp. In secolul al XIX-lea se canta, insa, mai mult despre dragoste, dar dupa anul 2000 acestea au inceput sa aiba si texte vulgare. Eu am calatorit mult si pot spune ca in mediul rural se cere, totusi, mai mult folclor, la petreceri, decat manele".
Televiziunile promoveaza artistii pe...bani
Naistul Romeo Vaduva nu vede in manele neaparat o amenintare la adresa folclorului, considerand ca fiecare gen are publicul sau. Cu toate astea, considera nu ar trebui sa se uite muzica populara autentica. Artistul a tras, insa, un semnal de alarma asupra unui alt fenomen: apar la televizor asa-zisi solisti de muzica populara care nu au talent, dar au bani si platesc aparitiile. “Ar trebui sa fie chemati artistii adevarati, deoarece sunt foarte buni. Astfel, unii care au talent, dar nu au bani, raman in anonimat ! “, considera acesta. La randul sau, Traian Francu a precizat ca uneori nu se mai tine cont nici de portul traditional, unele soliste inlocuindu-l cu…fuste transparente.
Este nevoie de unConservator de muzica populara
Artistii sunt de parere ca muzica populara nu este suficient promovata, fiind nevoie de mai multe emisiuni de profil, la posturile de televiziune, la radiouri, de o mediatizare a traditiilor in presa scrisa, dar si de educatia tinerei generatii. Maestrul Ion Pana considera ca ar trebui infiintata si o facultate unde sa se predea numai muzica populara, luandu-se exemplul Republicii Moldova, in a carei Capitala exista o asemenea institutie. Romeo Vaduva ne-a precizat ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe predarea muzicii populare in scoala, iar alti artisti considera ca dansul si muzica populara ar trebui promovate si in cadrul activitatilor extrascolare. O alta modalitate prin care muzica traditionala este popularizata sunt festivalurile. Astfel de evenimente exista, dar, nu de putine ori, organizarea unor evenimente este impiedicata de lipsa fondurilor, cei cu bani preferand sa investeasca in sport sau alte domenii. Or, fara sponsori nu se pot organiza spectacole muzicale de calitate.
Ana-Maria MAXIM
...............................................................................
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu