luni, 23 noiembrie 2009

BIOGRAFIA INTERPRETEI DE MUZICA POPULARA -OFELIA- FLORICA HARANGUS










Visit Cititor de Proză









Visit Cleopatra








Visit Online Instrumentist







http://bestvpd.com/news.php

http://www.vedeta.ro/

http://russkaia.agonia.net/index.php/author/0036733/index.html

http://ofeliafloricaharangus.webs.com/

OFELIA FLORICA HARANGUS este o voce aparte specifica Prahovei, cu un timbru vocal deosebit, cald, care ii impresioneaza pe cei care o asculta. Ofelia are calitati vocale de exceptie. De aceea, vocea sa este considerata de specialisti ca fiind didactica si profunda, menita sa te emotioneze si sa te faca sa vibrezi.
Pentru Ofelia Florica Harangus exista doua cuvinte dragi - doina si dorul, pe care le-a alaturat intotdeauna prin vers si cantec. De altfel, piesele muzicale ale Ofeliei sunt inspirate din trairile oamenilor de la tara, cu bucuriile si necazurile vietii de fiecare zi.
Ofelia este o persoana modesta si sensibila, lucru pe care il observi imediat ce ai cunoscut-o. Cu o bogata colectie de cantece autentice si prin harul dat de Dumneazeu, Ofelia Florica Harangus este convinsa ca mai are multe de oferit iubitorilor de folclor prahovean si promite ca va veni mereu in intampinarea acestora cu noi si noi comori de cantec popular.
Zona: MUNTENIA
Genul: INTERPRETI



OFELIA FLORICA HARANGUS s-a nascut pe 27 septembrie 1952, in comuna Brebu din judetul Prahova. Este casatorita si are doi baieti.
Ofelia Harangus este de profesie educator si considera ca, prin continutul ei, creatia populara influenteaza pozitiv trasaturile de caracter si de viata, ii face pe copii mai buni, mai harnici, ii invata sa-si iubeacsa familia, tinutul natal si poporul, cu ce are el mai valoros. In anul 1996, a obtinut Gradul Didactic I cu lucrarea metodica intitulata ZONA FOLCLORICA CAMPINA - IMPLICATIILE EI IN EDUCAREA PERSONALITATII COPIILOR PRESCOLARI (coordonator stiintific profesor Beatrice Petre de la Scoala Normala Ploiesti). Ofelia Harangus s-a implicat si se implica mereu in activitati didactice folclorice, accesisibile varstei prescolare, fiind convinsa ca doar asa pot fi descoperite talentele autentice care sa duca mai departe traditia populara.
Ofelia a ramas in localitatea de bastina pana la terminarea cursurilor scolii primare si gimnaziale. Adesea, isi aminteste de cantecele mamei sau de mirosul de rasina al lemnului din care bunicul sau confectiona titere, acele minunate instrumente cu coarde ce mai rasuna uneori prin satele de pe Valea Doftanei. Bunicul sau, cunoscut de folcloristi sub numele de titerasul Traian Barbu, a fost un mare artizan in acest domeniu, iar in zilele de sarbatoare isi delecta familia cu sarbele lui - asezate, asa cum se cantau candva in zona.
Ofelia a invatat sa cante la titera de la mama si de la bunicul sau, lucru care i-a folosit mai tarziu cand a studiat vioara, instrument caruia i-a patruns tainele in perioada liceului. De altfel, dupa terminarea cursurilor gimnaziale, Ofelia a plecat la Buzau pentru a urma cursurile Liceului Pedagogic Spiru Haret. Aici l-a avut ca profesor de muzica pe regretatul Mihai Ion, un impatimit al muzicii si un pedagog desavarsit, care a pregatit-o pe Ofelia pentru meseria de educatoare.
Mama Ofeliei, Paraschiva Barbu, cu cantecele ei: Trandafir crescut in poarta, Se aud cainii latrand, Vine trenul din Ardeal, Of marie, Marioara sau Eu iubesc pe prispa afara, bunicul cu sarbele si horele lui cantate la titera, au sadit in sufletul Ofeliei dragostea pentru folclorul romanesc. Ofelia isi aminteste ca la numai 5 ani mama sa a invatat-o cantecul Ce mai fata cu ilic. Mai tarziu a invatat sa cante la titera cantecul Vine trenul din Ardeal, cantec ale carui versuri le-a aflat ceva mai tarziu tot de la mama sa.
Poate de aceea, Ofelia a fost remarcata la scoala de catre profesorul de muzica Ovidiu Ciocaneli, care a ajutat-o sa inteleaga si sa descifreze mai usor partiturile muzicale, si care indrumat-o si a incurajat-o sa cante la serbarile scolare si la postul de radioficare din localitate.
In anul 1964, Ofelia a participat pentru prima oara intr-un spectacol folcloric local, alaturi de mama si de bunicul sau, fiind prezentati publicului ca fiind CEI TREI TITERASI. Acesta a fost inceputul succesului.
In anul 1965, la numai 12 ani, Ofelia Florica Harangus facea parte, alaturi de mama si bunicul sau, din Ansamblul Folcloric al Palatului Culturii din Ploiesti, sub conducerea muzicala a lui Ludovic Paceag si a dirijorului Eugen Bleotiu. Din acest ansamblu au facut parte mai multe familii de rapsozi populari din Prahova, dar si solisti profesionisti: fluierasul Gica Mustacioara, Vasile Bucur, Viorica Podgoreanu, Ion Dolanescu si altii. In aceasta perioada, anul 1965, Ofelia a participat impreuna cu Ansamblul Palatului Culturii la o emisiune televizata, transmisa in direct la TVR.
In anii de liceu Ofelia a continuat sa cante la titera, spre delectarea colegilor si a profesorilor. In aceeasi perioada a invatat sa cante la vioara si s-a pregatit intens, in afara orelor de curs, pentru a putea sustine examenul la Conservator. Ca eleva de liceu, Ofelia a colaborat ca solista de muzica usoara la Casa de Cultura si la Casa Armatei din Buzau.
In vacanta de vara a anului 1972, Ofelia a vizitat Casa de Cultura Geo Bogza din Campina in speranta ca va gasi aici o formatie de muzica usoara cu care sa continue activitatea muzicala. Nu a fost sa fie asa. Aici, Ofelia a gasit un taraf condus de professor Leonida Brezeanu, care i-a schimbat Ofeliei destinul artistic.
Asa se face ca in anul 1974, sub indrumarea profesorului Leonida Brezeanu, Ofelia a absolvit cursurile de initiere in culegere de folclor, iar mai apoi, dupa aproximativ 13 ani, a absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Ploiesti, avandu-i ca profesori indrumatori pe Corneliu Irimia, Ioan Podareanu si Ona Ioan.
In anul 1986, in urma unui examen a obtinut atestatul de ARTIST LIBER PROFESIONIST. Un an mai tarziu, a fost solicitata sa cante intr-o emisiune folclorica la Radio Romania in cadrul unui documentar despre orasul Campina - realizator Eugenia Florea, care a remarcat, cu aceasta ocazie, repertoriul si calitatile vocale ale Ofeliei si a invitat-o ulterior la Radio pentru a prezenta in fata Comisiei de specialisti cantecele culese de ea. A fost apreciata pozitiv de catre acesti specialisti, printre care s-au numarat Gruia Stoia, Ludovic Paceag, Alexandru Amzulescu, Gheorghe Oprea, Alexandru Fabian si altii, si a primit acordul pentru a imprima piesele cu Orchestra Radio sub bagheta maestrului Florian Economu.
Ofelia Florica Harangus a participat de-a lungul timpului la diferite concursuri si manifestari de muzica populara unde a primit aprecierea publicului si a juriului:
1979: Locul I la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a IV-a, din Campina
1982: Locul II la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a VII-a, din Campina
1983: Premiul Juriului la Festivalul concurs BUCURIA MUNCII, editia a VIII-a, din Campina si Locul I la Concursul CINE STIE CASTIGA din Slanic Moldova
1985: Premiul Special la Festivalul concurs ARGESULE PLAI DE DOR, editia a XV-a, din Campulng Muscel
1986: Premiul I la Festivalul Formatiilor de Instrumente Populare si al Rapsozilor, editia a V-a, din Naruja - judetul Vrancea si Locul IV (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Buzau
1987: Mentiunea Speciala a Juriului la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XX-a, din Buzau si Premiul Onorific al Juriului la Concursul Intrejudetean de Muzica Populara MARIA LATARETU, editia a V-a din Targu Jiu
1988: Mentiune la Concursul de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc ROMANIE PLAI DE DOR, editia a XXI-a, din Buzau si Pemiul Special (Locul IV) la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XVIII-a din Drobeta Turnu Severin
1989: Premiul III la Festivalul Interjudetean CANTEC NOU IN MEHEDINTI, editia a XIX-a din Drobeta Turnu Severin si Locul III (pe tara) la Festivalul National CANTAREA ROMANIEI, faza finala de la Ploiesti.
In perioada 1986 -1990, Ofelia a facut parte din Ansamblul Folcloric CRAITELE, al Caminul Cultural Valea Doftanei.
Dupa anul 1990, Ofelia Florica Harangus si-a continuat cariera artistica fiind foarte des apreciata de catre folcloristi. Ofelia a fost invitata in emisuni radio si TV, a participat la numeroase spectacole si manifestari de gen.
In anul 1992, realizatoarea Teodora Popescu, de la TVR1, i-a consacrat Ofeliei Harangus una dintre editiile emisiunii STRAIELE PARINTILOR.
In anul 1996, a imprimat din nou piese pentru Fonoteca Radio cu Orchestra Nationala Radio de Muzica Populara sub bagheta maestrului Dorel Manea.
Activitatea profesionala a Ofeliei Harangus nu s-a limitat doar la profesia de educator. Din fire o luptatoare si cu o vesnic neobosita si tumultoasa personalitate, Ofelia Florica Harangus a considerat ca trebuie sa faca mai mult pentru cultura, arta si folclor. Astfel, in anul 1999, Ofelia Florica Harangus a fost redactor colaborator la Televiziunea Locala TV UTIL, unde a realizat emisiunea de folclor LA FANTANA DORULUI. Un an mai tarziu, in 2000, a fost redactor colaborator la Revista Zarva, unde a publicat articole referitoare la activitatea culturala a orasului Campina. Intre anii 2000 si 2002, Ofelia a fost, de asemenea, redactor colaborator la Cotidianul Oglinda.
Ofelia Florica Harangus a filmat, in emisiuni folclorice, la TVRM, TV Alfa, AlfaTV Ploiesti, Alfa TV Targoviste, TV Datina Dobreta Turnu Severin, Tele U Craiova, OTV, TV Favorit, TVR si TVR International. De asemenea, a fost invitata in emisiunile matinale ale TVRM si ale TV Favorit si la TVR2 la emisunea TONOMATUL DE PE 2. A participat in emisiuni la Radio Romania Actualitati si Radio Antena Satelor.
In anul 2003, Ofelia a realizat primele imprimari cu Casa de Discuri Electrecord, iar pe data de 4 martie 2004 a realizat un spectacol extraordinar pentru lansarea primei casete audio CINE A ZIS DORULUI DOR, ce cuprinde 18 cantece autentice.



La aceasta manifestare au particpat o serie de personalitati: Daniela Roxana Gibescu de la Electrecord, Eugenia Florea de la Radio Roamnia Actualitati, Vasilica Ghita Ene de la Radio Antena Satelor, Leonida Brezeanu directorul Clubului Marama din Ploiesti si colegii sai de cantec: Maria Tanase Marin, Maria Craciun, Victor Vranceanu, Domnica Sorescu si Polina Gheorghe impreuna cu Ansamblul Folcloric GHIOCELUL al Casei de Cultura Geo Bogza din Campina.
In anul 2004, Ofelia a fost invitata in direct in doua emisuni televizate la ETNO, cu realizatoarea Valentina Fatu si la TVRM, cu realizatoarea Teodora Popescu.
Tot in anul 2004, Casa de Discuri Electrecord impreuna cu Muzeul Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti au organizat relansarea casetei audio CINE A ZIS DORULUI DOR.
In anul 2005, TVR2 a realizat un MEDALION OFELIA HARANGUS, o emisiune muzical-folclorica care a fost difuzata simultan si pe TVR International.
De-a lungul timpului, Ofelia Florica Harangus a cantat pe scene alaturi de interpreti consacrati: Maria Ciobanu, Floarea Calota, Maria Dragomiroiu, Maria Butaciu, Elena Lefescu Breazu, Elena Roizen, Florin Ologeanu, Constantin Enceanu, Elenea Minis Tranca, Gheorghe Rosoga, Gheorghe Turda, Vasile Ciobanu, Nina Predescu si altii. De asemenea, Ofelia a fost acompaniata in spectacole de orchestre sub bagheta celor mai renumiti dirijori: Ionel Budisteanu, Marin Ghiocel si Constantin Arvincte.





In anul 2003, Ofelia Florica Harangus a primit Medalia si DIPLOMA DE CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CAMPINA.
In anul 2005, Ofelia a infiintat in Campina, Grupul Folcloric de Copii MLADITE CAMPINENE, pe care de atunci il coordoneaza din punct de vedere muzical si alaturi de care canta in spectacole si festivaluri ori de cate ori este solicitata.
Cu ocazia spectacolului aniversar OFELIA FLORICA HARANGUS LA 20 DE ANI DE ACTIVITATE, organizat pe 29 septembrie 2006, interpreta a primit DIPLOMA DE EXCELENTA, acordata de Consiliul Local al Municipiului Campina, Primaria Campina si Casa de Cultura GEO BOGZA din Campina.
In anul 2006, pe data de 17 decembrie, Ofelia Florica Harangus , a primit impreuna cu Grupul de Colindatori MLADITE CAMPINENE la 'Festivalul Interjudetean de Datini si Obiceiuri de Iarna DUPA DATINA STRABUNA', editia a V-a Cumpana, judetul Constanta, Diploma si Medalia de Excelenta pentru 'pastrarea in forma autentica a datinilor si obiceiurilor strabune'.






In prezent, Ofelia Harangus activeaza la Casa de Cultura GEO BOGZA din Campina cu Ansamblul Folcloric GHIOCELUL si colaboreaza la cateva reviste de specialitate.




Ofelia Harangus detine, de asemenea, functia de Secretar General al Sindicatului Profesionistilor din Industria de Divertisment - ARTIS si spera ca in acest fel sa-i ajute si sa-i promoveze cat mai bine pe solistii si interpretii de muzica populara.







Deviza Ofeliei Harangus este urmatoarea: 'Nu trebuie scapat din vedere valoarea istorica a folclorului. Indraznesc sa afirm ca indiferent de argumenetele ce ar pune in cumpana ideea de stat national unitar, folclorul, prin paleta-i vasta de exprimare constituie actul de identitate de necontestat, argument pe care il putem aduce in fata rauvoitorilor neamului nostru..

Articol preluat din Site-ul Vedete Populare.








--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

COMPLETARE BIOGRAFIE
--------------------------------------
- Participare la :
-FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR - UMKA- BELGRAD -Rep.Serbia - sept - 2008 -



- FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR -GRADISKA -Rep. Srbska - sept.- 2008 -



- FESTIVAL INTERNATIONAL DE FOLCLOR -ISTANBUL- Turkia - iulie - 2009 -











- FESTIVALUL ROMANILOR - NIURNBERG - Germania- iulie- 2009 -






-In prezent , Ofelia-Florica HARANGUS detine functia de Secretar General la Federatia Nationala ALFA-ART din Romania .



- Din data de 9 -ian -2010-profesor de canto la Clubul Copiilor din Comarnic-
Prahova ;



Mama mea si titera!





ORASUL BOLU-TURCIA =











(Miercuri, 17 decembrie 2008)

La Campina program bogat de Sarbatori


Sarbatorile de Iarna vor fi celebrate la Campina prin organizarea, de catre Primarie si Consiliul Local, a unor spectacole deosebite, sub denumirea "Decembrie la Campina". Alesii campineni pregatesc localnicilor multe surprize. Astfel, cei mai mici locuitori ai orasului se vor bucura sa-i intampine, pe 24 decembrie, pe spiridusii lui Mos Craciun, care vor ajunge pe Bulevardul Carol, la ora 11.00, cu mare zarva, cu tolba plina de povesti si cu surprize. Nici Mos Craciun nu va lipsi si isi va face aparitia magica in centrul orasului, la ora 17.00, intr-o sanie autohtona cu zurgalai incarcata cu daruri pentru cei mici, iar Renul Vasile va aduce zambetele si voia - buna, prezentand in Ajunul Craciunului un concert de colinde sustinut de Mircea Bodolan, Tatiana Stepa si Ducu Bertzi.
In noaptea de Revelion, va fi organizat un concert in aer liber, care va incepe la ora 20.30. Astfel, campinenii vor avea ocazia sa-i asculte si sa petreaca in noaptea dintre ani alaturi de Ofelia- Florica Harangus, Adela Dumitrache, Valeria Mihali, The Sixteens si Adrian Enache, iar dupa focul de artificii de la ora 24.00, vor petrece, in noul an, alaturi de trupa Iris.
Hermina POSTA

Nota: Articol preluat din cotidianul - Prahova -

.......................................................................

PRIN MUZICA LA OBARSII-Buzau-12-Nov.2011-

http://casa-gandului.ning.com/profiles/blogs/prin-muzica-la-obarsii-a-doua-editie


OFELIA FLORICA HARANGUS - MEDALIA DE AUR -ca PROTECTOR AL ARTELOR -

Un comentariu:

Unknown spunea...

O zi senina cu multa liniste si caldura in suflet ! iena
.... SARBATORI FERICITE!