vineri, 7 ianuarie 2011

Actorii, artistii si cascadorii isi renegocieaza la sange drepturile de autor

Sindicatul profesionistilor din industria de divertisment Artis a initiat un proiect de contract de munca pentru actori, artisti si cascadori, care sa inlocuiasca actualele contracte de cesiune a drepturilor de autor pe care acestia trebuie sa le semneze cand filmeaza pentru o casa de productie.
Prevederile contractului au fost facute publice, miercuri, intr-o conferinta de presa, la care au participat: Ion Homos, secretar general Cartel Alfa, Cristian Prisecaru, presedinte al Sindicatului Artis, Stefan Solcan, reprezentant al Departamentului cascadori din Sindicatul Artis, Calin Puia, actor si membru al Sindicatului Artis, Catalin Fartaes, actor si membru in Sindicatul Artis.
Potrivit lui Cristian Prisecaru, Sindicatul Artis a pus la punct un contract diferit de cele pe care actorii si artistii le semneaza in momentul de fata, respectiv contractele de cesiune a drepturilor de autor. "O problema care ne doare este cedarea drepturilor de autor. Artistul este generator de activitate cu drepturi de autor, drepturi pe care el este fortat de casele de productie sa si le cedeze. Primeste banii pentru aparitia lui atunci. Daca filmul respectiv va fi difuzat 30 de ani, el nu-si va mai incasa banii, care vor merge spre casele de film", a declarat Cristian Prisecaru.
El a precizat ca, in prezent, actorii, artistii si cascadorii isi cedeaza drepturile de autor pe o perioada de 50 de ani sau 99 de ani. "Este o situatie generala, nu este numai in Romania. Sindicatul american negociaza cu producatorii un alt model de contract prin care nu va mai autoriza in orice conditii, in orice fel si pe orice perioada utilizarea imaginii actorilor", a explicat Prisecaru.
O alta problema reclamata de presedintele Sindicatului Artis este plata "derizorie" pentru activitatea prestata. "Producatorul vine cu bani de afara sa plateasca un actor cu 300-400-500 de euro pe zi. Dar actorul roman este platit cu de cinci sau opt ori mai putini bani", a explicat Cristian Prisecaru.
O alta problema ridicata de artisti si cascadori in lipsa unor asigurari pe platourile de filmare.
Sindicatul Artis a depus, pe 31 ianuarie, un proiect de contract de munca pentru actori, artisti si cascadori la Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, fara a primi vreun raspuns. Totodata, potrivit lui Cristian Prisecaru, proiectul de contract a fost propus si angajatorilor - casele de productie -, Castel Film anuntand ca este dispusa sa negocieze.

Niciun comentariu: